Defekografi

Amaç
Zor dışkılama, kronik kabızlık, dışkı kaçırma, makat sarkması (Rektal prolapsus), rektumun son kısmının hazne içine doğru uzaması (Rektosel), mesanenin haznenin içine doğru uzaması (Sistosel), iç makat kasında (internal anal sfinkter) dışkılama sırasında gevşemenin gerçekleşmemesi ve aşırı kasılma olması (Anismus) durumlarında defekografi çekimi yapılır.

Hazırlık
Defekografi çekim öncesinde bağırsağın temizlenmesi ve çekimin daha kaliteli yapılması adına hastaya iki günlük diyet önerilir. Diyetin içeriği; gaz yapıcı ve katı gıdalar tüketilmemesi.
Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa takılarını çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir. Çekim öncesinde hastadan mutlaka imzalı onam formu alınır.

Nasıl çekilir?
Bu çekim için özel üretilen X-Ray kolon seti kullanımı hasta ve tekniker konforu açısından daha iyi olacaktır. Patates nişastası ve radyobarit (isteğe bağlı olarak E.Z.HD kullanılabilir.) belirli kıvama gelene kadar karıştırılır. Daha sonra kolon setindeki miller uç, Rektumdan (makattan) takılarak bağırsakların çekuma kadar dolması sağlanır. İlaç çekuma geldiğinde hasta bu çekim için önceden hazırlanmış ve skopi cihazının önüne konumlandırılmış olan portatif tuvalete oturtulur. Öncelikle hastadan rahat olması ve kendini serbest bırakması istenir. Bu dinlenme esnasında bir görüntü alınır. Daha sonra kendisini (rektumu) sıkması istenir ve bir görüntü daha alınır. Son aşamada ise hastadan ıkınarak tuvaletini yapması istenir. Bu esnada video kaydı veya ardı ardına çekim yapılmalıdır. Çekim tamamlanarak hastanın kendini temizlemesi için kontrollü şekilde tuvalete gönderilir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir