Kolon grafisi

KOLON GRAFİSİ

Amaç

Zor dışkılama, kronik kabızlık, polip, kolit, tümör, darlık ve divertikül tanısı için çekilir.

Hazırlık

Kolon grafisi çekim öncesinde bağırsağın temizlenmesi ve çekimin daha kaliteli yapılması adına hastaya iki günlük diyet önerilir. Diyetin içeriği; gaz yapıcı ve katı gıdalar tüketmemesi. Ayrıca hastanın,  X-M veya fleet fosfo gibi ishal yapıcı ilacı kullanması iki günlük diyetede eklenmelidir. Sabah açlığı ile hasta çekime alınır.
Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek kıyafetlerini ve varsa takılarını çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir. Çekim öncesinde hastadan mutlaka imzalı onam formu alınır.

Nasıl çekilir?

Bu çekim şikayete bağlı olarak tek kontrastlı veya çift konstraslı olarak iki ayrı şekilde yapılabilir. Çekim için özel üretilen X-Ray kolon seti kullanımı hasta ve tekniker konforu açısından daha iyi olacaktır. Patates nişastası ve radyobarit (isteğe bağlı olarak E.Z.HD kullanılabilir.) belirli kıvama gelene kadar karıştırılır. Daha sonra kolon setindeki  miller uç, Rektumdan (makattan) takılarak kalın bağırsakların tamamen kontrast ile dolması sağlanır. Yeterli doluluğa ulaştıktan sonra bağırak çeşitli pozisyonlarda görüntülenir. Bu kısımdan sonra çekim sonlanrılırsa tek kontrastlı olarak yapılmış olur. Çekiminin devamında hasta tuvalete gönderilir veya lavman yapılır. Tekrar floroskopi masasına yatan hastaya rektumdan miller uç takılarak bağırsaklar hava ile şişirilip AP-Lateral ve Oblik görüntüler alınır. Bağırsak hareketlerini yavaşlatmak için hava verilmeden önce İM (intra musculer) buscopan yapılması çekimin daha kaliteli olmasını sağlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir