Galaktografi (Duktografi)

Amaç

Süt kanalları içerisindeki çok küçük kitleler genellikle standart mamografi çekimlerinde görülmezler. Bu çekimin süt kanalları içerisindeki çok küçük kitlelerin belirlenmesinde özellikle cerrahi işlem öncesi yapılması gerekmektedir.

Hazırlık
Kozmetik ürünler çekimde artefaktlara neden olup yanlış tanıya sebebiyet verebilmektedir. İşlem öncesi hastanın göğüs ve koltuk altına kesinlikle pudra, deodorant veya krem gibi kozmetik ürünlerin uygulamaması gerekmektedir.

Hasta çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek, göğüs kısmınki kıyafetlerini (İç çamaşırı dahil) ve varsa kolyesini çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir.

Nasıl yapılır?

Meme ucuna bağlı bir çok süt kanalı bulunmaktadır. Akıntıya sebep olan kanalın içini görüntülemek için, kontrast madde verilecek süt kanalından işlem öncesi mutlaka akıntı gelmelidir. Çok düşük oranda kontrast verilerek çekim yapılır. Eğerki kanal içerisinde dolum efekti yok ise bu durum küçük bir kitlenin varlığına işarettir. Diğer görüntüleme tekniklerinin hiç birisi süt kanalını bu grafideki gibi net olarak göstermez.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir