Orbita lateral grafisi (Röntgeni)

Orbita lateral grafisi (Röntgeni)

Amaç

Orbita duvarındaki kırıkların tespitinde, tümör gibi yapıların veya göze batan sert cisimlerin derinliğinin tepsi için çekilir.

Hasta Hazırlığı

Bayan hastalar çekim odasına alınmadan önce hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastadan baş örtüsü, toka, küpe, kolye, pirsing vb takılarını çıkarması istenir. Çekimden önce mutlaka hastaya koruyucu ekipman verilir.

Nasıl çekilir?

Çekim masada yapılmalıdır. Hasta masaya yüz üstü (prone) pozisyonda yatar. Çekilecek alanı kesmeyecek ölçüde kaset (18×24) veya dedektör seçimi yapılmalıdır. Tüp kaset mesafesi  100 cm olmalıdır. İstenilen taraf filme yakın olacak şekilde baş yan ve hafif yukarı çevrilir. Çekim yapılacak taraftaki kol vücuda paralel olarak aşağı doğru uzatılırken diğer kol destek olacak şekilde dirsekten bükülerek el masanın üzerine konur. Median sagital düzlem filme paralel olmalıdır. Santralizasyon infraorbital çizgi ile dış kulak yolu arasına ve filme dik olarak yapılır. Hasta pozisyonu ayarlanıp gerekli ölçülerde kolimasyon yapıldıktan sonra hastaya hareket etmemesi ve nefesini tutması söylenir.  Ortalama bir erişkin için 75 KV ve 18 MaS ile çekim yapılabilir.

Özetlersek,

-Hamilelik kimlik bilgileri ve şikayetini sorgula

-Mesafe 100 cm

-KV:75  MaS:18

-Orbita duvarları  görülmelidir.

Örnek bir orbita lateral röntgeni

 

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir