Mamografi

Amaç

Yoğunlukları birbirine yakın olan kas, yağ ve memenin glandüler yapılarını ve memenin patolojik değişikliklerini incelemektir. Meme kanserinin erken evrede saptanabilmesi için 40 yaş üstü her kadın yılda bir defa mamografi çektirmelidir. Çünkü meme kanseri ne kadar erken saptanırsa tedavisi de o kadar başarılı olur.

Hazırlık
Hastalara adet bitiminden itibaren bir haftayı geçmeyecek şekilde randevu verilir. Bunun nedeni; çekim sırasında uygulanan kompresyon sonucu ağrı hissini en aza indirmektir. Kozmetik ürünler çekimde artefaktlara neden olup yanlış tanıya sebebiyet verebilmektedir. Çekime gelmeden önce göğüs ve koltuk altına kesinlikle pudra, deodorant veya krem gibi kozmetik ürünlerin uygulanmaması gerekmektedir.

Hasta çekim odasına alınmadan önce mutlaka hamile olma ihtimali mutlaka sorgulanmalıdır. Çekim odasına alınan hastanın kimlik bilgileri ve mutlaka şikayeti sorgulanmalıdır. Hastaya tek kullanımlık önlük verilerek, göğüs kısmınki kıyafetlerini (İç çamaşırı dahil) ve varsa kolyesini çıkarıp verilen önlüğü giymesi istenir.

Nasıl çekilir?
Standart çekim dört ayrı pozisyondan oluşur. Sağ MLO (Mediolateral oblik), Sol MLO, Sağ CC (kranio-kaudal) ve Sol CC.  Cihaza gereken açı verildikten sonra çekilecek olan meme kompresyon aparatı ve dedektör arasında sıkıştırılır. Sıkıştırmanın amacı; Daha düşük doz veremek, Hareketi engellemek, Daha pürüzsüz yüzey elde edip görüntü kalitesini artırmaktır. Düşük KV (Genellike 24-28 arası) ile çekim yapılır. Çekim sonrası görüntüler mutlaka Radyoloji doktoru tarafından incelenmelidir. Gerekli görüldüğü takdirde spot çekim veya tomosentez (3D) çekimi yapılır.

 

 

 

 

 

 

 

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir