Koroner Bt Anjiografi

Koroner bt anjiografi nedir?

Kalbin etrafını çevreleyen ve kalbi besleyen damarların kontrast madde verilerek hiç bir girişimsel işlem olmadan tomografi cihazı ile görüntülenmesidir.

Neden yapılır?

  • Kalp damarlarında darlık oluşturan aterosklerotik plakların tespiti ve darlık derecelerinin değerlendirilmesi,
  • By-pass ameliyatları sırasında kullanılan damarların, balon ile açılan veya stent takılan damarların kontrolü,
  • Koroner arter anatomisinin incelenmesi ile anormalliklerin ve normal olarak kabul edilen anatomik değişkenliklerin gösterilmesi,
  • Kateter anjiyografi için yüksek risk taşıyan hastalarda koroner arterlerinin değerlendirilmesi,
  • Kateter anjiyografide kesin bir karar verilemeyen ya da başarısız olunan durumlarda tamamlayıcı bilgilerin elde edilmesi,
  • Birinci derece akrabalarında erken yaşta kalp-damar hastalığı hikâyesi olanlar,
  • Sigara içenler, diyabet hastaları, yüksek tansiyon hastaları, obezite hastaları, yüksek kolestrolü olan hastaların kontrolü.

TETKİK ÖNCESİ HASTA HAZIRLIĞI

Bir gün öncesinden başlayarak kahve, çay, enerji içeceği ve soda ile diyet hapları gibi kalp hızını etkileyebilecek maddeler ile Viagra vb ilaçlar kullanılmamalıdır.

Çekimin 12 saat öncesinden başlayarak sigara içmemesi gerekmektedir.

Kreatin ve GFR testi yapılması gerekir

Çekime alınmadan önce 4-6 saat arası aç olması gerekir

İlaç verildiğinde olası allerjik reaksiyonlara karşı (mide bulantısı, sıcak basması, kaşıntı vb.) hasta mutlaka bilgilendirilmelidir.

Labaratuar sonuçları normal sınırlar dışında olan veya hamilelik şüphesi olan hastalar çekime alınmamalıdır.

Verilen kontrast maddenin vücuttan daha çabuk atılması için çekim sonrası hastanın gün içinde bol bol su içmesi önerilir.

Çekim yapılacak bölgede artefakta neden olacak aksesuarların (Toka, küpe, kolye, diş protezi vs) çıkartılması istenir.

Hasta kimlik doğrulaması yapılıp, imzalı onam formu doldurulduktan sonra çekim odasına alınır.

NASIL ÇEKİLİR

Bazı hastalarda koroner anjiografi çekimine ilave kalsiyum skorlama yapılması istenmektedir. Çekimin nasıl yapılacağını anlatmadan önce kalsiyum skorlamanın tanımını yapmak daha doğru olacaktır. Kalsiyum skorlama; damar sertliğinin derecesini öğrenmek için kontrast madde verilmeden anjio öncesi yapılan taramadır. Tarama sonucunda damarlardaki kireç yoğunluğunun ifadesi rakamlar ile tanımlanmaktadır. Kireçlenmenin olmadığı damar sıfır ile ifade edilir.

Şimdi çekimin nasıl yapıldığına geçelim:

Hasta masaya supine pozisyonda yatırılır. EKG probları bağlandıktan sonra hastaya mutlaka nefes egzersizleri yaptırılarak nabız tabip edilmelidir. İdeal bir koroner anjio çekimi için nabız 65/dk altında olmalıdır. Gerekirse hastaya nabzı düşürmek adına uzman doktor tabinde iv beloc yapılabilir. Şimdi gelelim çekim aşamasına:

AP ve LATERAL scout alınır.

Kalbi tamamen içine alacak şekilde çekim planlaması yapılır. İsteği yapılmışsa, çekime öncelikle kalsiyum skorlama yapılarak başlanır. Karina seviyesinden kalp tabanına kadar kontrast madde verilmeden tarama yapılır ve sonrasında asıl anjio çekimine başlanır.

Teknik olarak smart prep yöntemi ile cihazın, belirtilen roi değerine ulaştığında otomatik olarak çekime başlaması veya görerek başlama (Deneyim gerektirir) metodu kullanılır. Alınan scout üzerinden ayarlama yapılarak karina seviyesinden tek kesitlik smart prep görüntüsü alınır.

Roi descending aorta koyulur.

Otomatik başlama için damar içindeki kontrast yoğunluğu 220 hu değeri olarak tanımlanır. Ortalama kilodaki bir hasta için 80ml İlaç ve peşinden 40ml serum 5 ml/sn hızda gidecek şekilde cihazla aynı anda start verilir. Pulmoner arter renklenmeye başladığında hastaya nefes tutturularak çekime başlanır. Tarama karina seviyesinden başlayarak kalp tabanına kadar yapılır.

İLAÇ SONRASI OLUŞABİLECEK YAN ETKİLER

Mide bulantısı

Ateş basma hissi

İdrarını altına kaçırma hissi

Kaşıntı

Deride dökülmeler

Solunum aresti

Not:

Ben koroner anjio çekimlerinden edindiğim bazı deneyimlerimi standart uygulamaların dışında bu paragrafta ayrıca paylaşmak istiyorum. Öncelikle anjio denilince genel hasta kitlesi gözünde, çok büyük bir olay olarak algılanmaktadır. Bu algı sonucu hastalar çekime alındıklarında heyecan veya panik yaptıkları için çekim kalitesi olumsuz olarak etkilenmektedir. Mümkün olduğunca hasta uygun bir ses tonu ile her konuda mutlaka bilgilendirilmeli onun güvende olduğunu hissetmesi sağlanmalıdır. Çekime başlanmadan önce bir kaç defa nefes egzersizi yapılmalıdır. Nefes egzersizleri hastaya çekim sırasında daha profosyonel davranmalarını sağlar Ayrıca bizimde bu sırada ekg monitör takibi yaparak kaçıncı saniyede nabzın stabil hale geldiğini görüp çekim kalitesini artırmamıza yardım edecek ek bir bilgide sağlar. Son olarak çekimin bir dakika öncesinde dil altı isordil verilerek hem nabzın biraz daha aşağı çekilmesi hemde koroner damarların genişleyerek daha kaliteli görüntülenmeside sağlanır. Saygılarımla.

REFORMAT

Uygun fazda reformat yapılır. Ben örnek olması için 40 ve 75 fazı video olarak paylaşmak istedim.

40 FAZ

75 FAZ

VRT

Yukarıda anlatmış olduğum çekim protokol ve parametreleri başka marka ve model cihazlarda farklılık göstersede çekim mantığı değişmemektedir. Benim anlatımlarım tamamen GE Optima CT660 model cihaza yöneliktir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir